lauantai 1. tammikuuta 2011

Kiertoajelu Lontoossa



Mikäpä olisi paras ja helpoin tapa tutustua Lontoon keskeisiin nähtävyyksiin kuin kiertoajelu bussilla? Näe näppärästi monta juttua kerralla! Niimpä mekin hyppäsimme serkkujeni kanssa bussiin kiertoajelulle:


Big Ben on Lontoon parlamenttitalon kellotorni. Tornin korkeus on 96,3 metriä. Tarkkaan ottaen nimi ei tosin tarkoita koko tornia, vaan vain sen tasatunnein lyövää isoa kelloa (13,1 tonnia). Tornin nimi on St. Stevens. Big Benin lisäksi tornissa on neljä pienempää kelloa, jotka ilmoittavat neljännestunneista. Tarinan mukaan Big Ben on saanut nimensä Lontoon julkisten rakennustöiden päällikkönä ja nimenantoasian puheenjohtajana toimineen kookkaan Sir Benjamin Hallin mukaan. Toisen teorian mukaan nimi olisi annettu Ben Cauntin mukaan, joka oli siihen aikaan tunnettu raskaan sarjan nyrkkeilijä. Britannian suurin kellotaulu on näyttänyt aikaa lähes keskeytyksettä siitä lähtien, kun se käynnistettiin toukokuussa 1859. Vuonna 2009 Big Ben täytti 150 vuotta. Kellon lyönnit kuuluvat kautta maailman BBC:n radiolähetyksissä. 5. kesäkuuta 2006 Big Benin neljännestunnin välein lyövät kellot pysäytettiin neljäksi viikoksi. Katko oli ensimmäinen viiteenkymmeneen vuoteen. Kellotornia on aiemmin käytetty kansanedustajien vankilana. Viimeinen vankeuteen joutunut oli kansanedustaja Charles Bradlaugh, joka kieltäytyi vannomasta valaa käsi Raamatulla vuonna 1880.



Westminsterin palatsi (The Palace of Westminster) eli parlamenttitalo on paikka, jossa Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentin ylä- ja alahuone kokoontuvat. Palatsin vanhin osa, Westminster Hall vuodelta 1097, on yhä olemassa. Alun perin palatsi toimi kuninkaallisena asuntona, mutta yksikään monarkki ei ole asunut siellä sitten 1500-luvun. Suurin osa nykyisistä rakenteista on peräisin 1800-luvulta, jolloin palatsia kunnostettiin sen vaurioiduttua pahoin tulipalossa vuonna 1834. Rakennus on esimerkki uusgotiikasta rakennustaiteessa. Yksi palatsin tunnetuimmista piirteistä ja turistikohteista on sen juurikin sen kellotorni, jossa Big Ben -kello sijaitsee. Palatsissa on yli tuhat huonetta, joista tärkeimmät ovat ylä- ja alahuoneen istuntosalit. Rakennuksessa on myös kirjastoja, ruokaloita, baareja ja kuntosaleja. Palatsi on tärkeä hallinnollisten tapahtumien kuten parlamentin avajaisten tapahtumapaikka. Erittäin usein Westminsterin palatsi liitetään jopa niin läheisesti ylä- ja alahuoneeseen, että ”Westminsteriä” on alettu käyttää ”parlamentin” synonyymina.





The Savoy Hotel on kuuluisa hotelli Lontoossa. Se on avattu 6. elokuuta 1889. Hotelli oli ensimmäinen luksushotelli Britanniassa, sillä siellä oli sähkövalot, sähkökäyttöiset hissit sekä mm. kylmä ja kuuma juokseva vesi (uuu!!).. :) Luksushotelli suljettiin joulukuussa 2007 peruskorjausta varten ja se avattiin uudelleen vastikään lokakuussa 2010. Remontin hinnaksi tuli 220 miljoonaa puntaa!







St Paul's Cathedral on 1600-luvulla rakennettu Anglikaaninen katedraali Lontoon korkeimmalla kohdalla, Ludgate Hillillä. Se on myös Lonton Piispanistuin. Se on itseasiassa jo viides samalle paikalle rakennettu St Paul´s Cathedral vuoden 604 jälkeen! Tämä katedraali on yksi Lontoon kuuluisimmista nähtävyyksistä. 111 metriä korkeana se oli Lontoon korkein rakennus vuodesta 1710 vuoteen 1962 ja sen kupoli on edelleen yksi maailman korkeimmista. Me kuulimme katedraalin kellojen soivan, se oli upeaa!!






The London Dungeon on suosittu turistirysä Lontoossa. Sen ideana on rekonstruoida verisiä ja kammottavia historiallisia tapahtumia realistisesti ja yleisöön vetoavalla tavalla. Nähtävänä on ollut ennallistuksia mm. Lontoon suuresta palosta, Viiltäjä-Jackistä, Henrik VIII:sta, Ranskan suuresta vallankumouksesta sekä liuta erilaisia kidutusmenetelmiä. Vuonna 2003 avattiin vuonna 1665 iskenyttä Lontoon ruttoa käsittelevä näyttely. Vuotta myöhemmin avattiin Maze of Mirrors (peilisokkelo), joka on maailman suurin peileillä sisustettu labyrintti.



The London Eye
, (”Lontoon silmä”) on vuonna 1999 avattu maailmanpyörä. 135 metriä korkeana se on maailman kolmanneksi korkein maailmanpyörä. London Eye sijaitsee Thamesjoen rannalla ja sen huipulta näkee koko Lontoon kaupungin. London Eyen ovat suunnitelleet arkkitehdit David Marks, Julia Barfield, Malcolm Cook, Mark Sparrowhawk, Steven Chilton ja Nic Bailey. Painoa maailmanpyörällä on 1 700 tonnia. Kierros sillä kestää noin puoli tuntia. Sen avasi Britannian silloinen pääministeri Tony Blair 31. joulukuuta 1999.



Me näimme Lontoossa vaikka ja mitä muutakin, mutta niistä enemmän joskus ajan kanssa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti