perjantai 5. marraskuuta 2010

Bonfire Night

Kekkeriä pukkasi perjantaille, sillä meillä täällä Englannissa on Bonfire Night.



Bonfire Night eli Guy Fawkesin yö on englantilaisen salaliittolaisen Guy Fawkesin mukaan nimetty juhlapäivä, jota vietetään täällä Englannissa ruutisalaliiton vuosipäivänä 5. marraskuuta. Guy Fawkesin mukaan nimettynä juhlapäivänä meillä ilotulitetaan roimasti! Tosin mahtavimmat ilotulitukset ovat Lontoossa johon juhlapäivän historia sijoittuu.



Historia hommassa on se että Englannin ja Irlannin protestanttisen kuningatar Elisabet I:n kuoltua 1603 vainotut katoliset toivoivat että uusi kuningas Jaakko I olisi suvaitsevaisempi heidän uskontoaan kohtaan. Jaakko I osoittautui kuitenkin yhtä protestanttiseksi kuin Elisabet I. Seurauksena joukko katolisia päätti räjäyttää Lontoon parlamenttitalon eli Westminsterin palatsin sen vuosittaisissa avajaisissa vuokraamalla Westminsterin palatsin kellarit ja sijoittamalla sinne 36 tynnyriä ruutia. Kuningas sai vihjeen räjäytysyrityksestä ja 5. marraskuuta vuonna 1605 Guy Fawkes saatiin kiinni Westminsterin palatsin kellarista ja tuomittiin kuolemaan hirttämällä. Saman päivän iltana kuninkaan pelastumista juhlittiin ilotulituksin.



Nykyään perinteisiin täällä kuuluu se että lapset tekevät Guy Fawkesia muistuttavan nuken nimeltään "The Guy" ja kantavat sitä mukanaan kaduilla. Lapset keräävät rahaa sanomalla "a penny for the Guy" (penni Guyille), jotta saisivat rahaa illan ilotulituksia varten. Parlamenttitalon vuosittaisten avajaisten perinteisiin kuuluu, että ennen avajaisia vartija tutkii Westministerin palatsin kellarit. Mahtavia ilotulituksia sekä kokkoja pystytetään ympäri Englantia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti